Clownjouren är en grupp bestående av professionella clowner med stor erfarenhet av att möta en publik på alla typer av scener. Vi jobbar med inspiration från de gamla mästarna: Charlie Chaplin, Buster Keaton, Marx Brothers och Laurel & Hardy. Vi improviserar alla möten med barnen på sjukhuset och arbetar främst med den gamla konstformen slap stick.

Vi sjunger eller leker aldrig med barnen! Det finns andra på sjukhuset som är utbildade för det!

Vi som professionella clowner ser som vår främsta uppgift att göra clowneri och genom det få publiken att skratta, precis som vi gör när vi möter en frisk publik. Den stora skillnaden är att i mötet med barn o familj i kris måste vi vara mer försiktiga och sensibla i våra improvisationer! Därför måste alla som jobbar med oss förutom att vara duktiga clowner även vara mästare på kroppsspråket!

Clownjouren bildades i mars 2001 och startade då verksamheten på Akademiska Sjukhuset i Uppsala som vi besöker två gånger i veckan 52 veckor om året. Vi besöker dessutom Lasarettet i Falun och Gävle Sjukhus en gång i månaden.

Clownjouren har sedan 2003 besökt Falu lasarett en gång i månaden Vi har också sedan 2014 besökt Gävle Sjukhus och Nyköpings Lasarett en gång i månaden.

Allt detta sponsrat av Curo, Riksföreningen för cancersjuka.

Clownjourens medlemmar är:
- Johnny Andersson, Clown och trollkarl
- Seved Bornehed, Clown och verksamhetsledare
- Anna Dahlqvist, Clown
- Niklas Lindgren, Clown
- Jonas Södergren, Clown och trollkarl

Skrattet är den närmaste vägen mellan människor!