Clownkompaniet erbjuder två typer av clownkurser, en för yrkesverksamma sjukhusclowner samt en för nybörjare och teatererfarna.

Kurser för yrkesverksamma sjukhusclowner
Syftar till att vidareutveckla sin egen clownfigur samt att lära sig fysisk clownteknik som: Slapstick, slagsmålsteknik, hattricks mm som man konkret kan använda sig av i sjukhusmiljön.

Kurserna inleds varje dag med fysisk clownteknik och efter det improviserar vi kring deltagarnas clowner. Vi i Clownkompaniet har med dessa kurser för avsikt att utveckla Sjukhusclowneriet och ge deltagarna dels praktiska verktyg men också ge lust att i sitt framtida arbete som sjukhusclown söka efter sitt eget genuina clowneri. Vi erbjuder helgkurser och även kurser som sträcker sig över en vecka.

Clownkurs för nybörjare och teatererfarna
Sökandet efter varje persons unika löjliga sidor. Sökandet efter frihet och "the pleasure of being on stage". Sökandet efter clownens förhållningssätt till publiken. Vi lär oss att njuta av att vara dåliga, att clownen alltid förblir optimistisk trots alla motgångar. Allting börjar med lek för att leken är grunden för all teater och förhoppningsvis tar vi med oss denna känsla av frihet som leken ger, in i clownarbetet. Denna kurs är helt befriad av tråkiga teorier och slaviska metoder. Kursens längd är 2-14 dagar a 8-56 timmar. Kurser som är 4-14 dagar innefattar även kostymarbete och sökandet efter en clownkostym till varje deltagare.

Clownkompaniet hämtar inspiration från de gamla mästarna: Bröderna Marx, Charlie Chaplin, Helan och Halvan, George Carl mfl.